Hjertesukk fra bussjåfør

Hjertesukk fra bussjåfør

Publisert av Agneta Torgersen den 11.08.22. Oppdatert 11.08.22.

Undertegnede har kjørt turbuss i inn og utland i snart 30 år. Både bobiler og campingvogner her til lands har økt merkbart disse årene. At det offentlige ligger etter når det gjelder å tilrettelegge for disse er noe alle vet. Det fører til at flere og flere av dem benytter parkeringsplassene merket for BUSS. Men, for dårlig tilrettelegging for busser er og et kjent problem. To sommersesonger med pandemi gjorde at det det var svært få turbusser ute på oppdrag og det var fornuftig at bobiler og campingvogner lånte våre plasser. Det er fremdeles greit så lenge det ikke er fullt på buss-parkeringene. Vi deler med glede. Samarbeid i trafikken er en vinn-vinn-situasjon. Da slipper vi gjerne å snike oss forbi dem (trange situasjoner) i/langs veibanen til og fra våre destinasjoner. Museum, restauranter, fossefall, stavkirker osv. 

 

Problemene oppstår når parkerings plasser for buss er fyllt med bobiler og campingvogner som ikke bryr seg. Og sjåførene er mer opptatt av å koke kaffe, sole seg eller padle i elven. Enda verre når de har låst og forlat kjøretøyet. Det er alt for få som følger med i den trafikale situasjonen når de tross alt har valgt å parkere ulovlig på andre sine plasser. De er på ferie og koser seg. Mange ser det står busser i kø for få seg en plass, men vilje til å flytte seg er synkende. Hvorfor skal en flytte seg når andre heller kan gjøre det!

 

Vi som er i turbil-bransjen merker at det er færre som samarbeider enn før. Det er ikke min påstand. Det er noe mange bussjåfører opplever jevnlig. Ofte er campingfolket i eller tett ved kjøretøyet, men vil ikke samarbeide. Helt uavhengig av nasjonaliteter. De norske kan fort være like lite flinke å hjelpe til som utenlandske. Busser er vesentlig lengre og trenger sårt sine tildelte plasser. Når det ankommer 3 turbusser samtidig ved f.eks. Lom stavkirke, og samtlige buss-plasser er fylt opp med bobiler og campingvogner blir, det fort kaos. For å unngå å stenge for andre kjøretøy, næringsvirksomhet, lokalbefolkningen etc. må bussene jevnlig flytte på seg mens vi venter. Det er sletts ikke bra. Spesielt når bussene må manøvrere bakover, for all form for rygging øker faren for at farlige situasjoner kan oppstå.

 

Vi får også ofte utfordringer med kjøre- og hviletid. Vi er lovpålagt å ha pauser i løpet av arbeidsdagen. Vi planlegger å få dette til på de stedene vi skal besøke der vi vet det er parkering for buss. Vi må ha enten 15, 30, eller 45 minutter uten at kjøretøyet beveges.

 

Har vært flere turer til nevnte stavkirke så langt i år, og hver gang blir det kaos pga. buss parkeringen er fylt opp med bobil og campingvogner fra inn og utland. En bussjåfør prøvde å holde av et par plasser som var ledige, men ble nesten påkjørt av bobiler som presset seg frem. For som de uttrykte det : Vi ser ingen andre busser her nå" ! Ingen tanke for at det kan ankomme busser når som helst. Få minutter senere kom det 4 turbusser som sårt trengte å parkere, og få sin lovpålagte hviletid. Dermed var sirkuset i gang. Lokalbefolkningen fortviler, men skjønner hvorfor busser parkerer ulovlig rundt om dag etter dag. Bobiler og campingvogner tar plassene fra dem. Sist jeg kom til Lom (27.06) var samtlige bussplasser fylt med bobiler. 95% av dem var låst og forlatt. 

 

Undertegnede er av den oppfatning at høflig og diplomatisk fremtreden er den beste metode for å løse ting i trafikken. Det er en kjent sak at når trafikken blir tettere så øker egoismen, og antall idioter. Unnskyld uttrykket, men legger til at også buss bransjen har sine utskudd. Men i denne episoden jeg referer til like over her så var det bobil-folket som skjemte seg ut.

4 bussjåfører med diplomatisk fremferd fikk lite eller intet gehør for at bobilene stod ulovlig på våre plasser. Noen mente det var det viktigere å ferdiggjøre måltidet før de flyttet seg.

At 4 busser stod plassert rundt om og lagde ufrivillig kaos og trang inn /utkjørsel fra området plaget dem ei. Jo mer uoversiktlig område, jo større sjanser for at det skjer påkjørsler.

Når bussene endelig får plass, er vi godt etter skjema i forhold klokkeslettet reiseleder annonserte for videre ferdsel. Når turistene våre kommer tilbake, kan vi ikke kjøre videre. Vi har ikke stått lenge nok i ro til å få lovlig, godkjent hviletid. Vi mister fort 8-10 minutter eller mer på å forhandle frem vårt budskap. Dermed tar bobiler og campingvogner tiden til mange andre mennesker. De fleste er gjester som kommer fra andre land, men også våre egne reiser på tur med buss. Hva skal reiseleder og sjåfør da gjøre. Vi kan ikke be folk om å gå inn igjen i stavkirken. De kom jo nettopp derifra. Fossen like ved fotograferte de før det igjen. Det er for liten tid å gjøre noe særlig annet. Er det nedbør minsker lysten på å være aktiv ute. Dermed blir de sittende inne i bussene og vente på at sjåførene får sin lovpålagte hviletid. Våre 42 hyggelige amerikanske passasjerer opplevde nettopp det nå den 27.06.

 

X antall minutter for sent av gårde gir X antall mindre minutter på hotellet om kvelden. Dette er frekt ovenfor våre gjester som besøker det vakre landet vårt. Det er aldri riktig å ta tiden til andre. Reiseledere, guider og sjåfører er på jobb for tilreisende. Vi er også ambassadører for Norge, og ønsker å utføre våre oppdrag så profesjonelt som mulig.

 

X antall minutters forsinkelse pga. bobiler som stjal plassen for buss kan føre til at et reisefølge mister en ferge. Og kan i verstefall komme flere timer seinere frem til hotellet.

 

Har vært vitne til flere episoder der bussjåfører må be pent om bobilene kan være « så snille å hjelpe oss » ! Er vi ikke ydmyke nok så reageres det med sinne og lite voksne kommentarer tilbake. Vi må altså i økende grad be pent om å få plassene som bobiler, campingvogner og andre parkerer ulovlig på ! Våre tildelte plasser. Vi får noen ganger slengt mot oss at det er bussjåførene som er frekke ! Enda de situasjonene jeg tenker på ble utført godt innfor diplomatiets spilleregler. I Sydligere Europeiske land går slikt for seg med langt mer volum og aggressivitet. Helt normalt at tunge kjøretøy står på fløyte og kompressorhorn, eller at sjåfører banker knyttneven i panseret til hverandre. Sperrer inne andre kjøretøy osv.

 

Slik har vi det forhåpentligvis ikke i Norge. Det er vi alle glade for, men derfor bør langt flere bobil- og campingvogn-sjåfører være innstilt på at de faktisk bryter skilt og merking når de parkerer på plassene for buss. Vi forventer da mer oppmerksomhet fra dem. De må være klar til å flytte seg omgående når det komme busser som sårt trenger plassene sine for hvile.  

 

Flere bussjåfører rundt om forteller det samme. To år med pandemi gav fritt frem for andre å parkere på plassene til busser som aldri kom. Det var helt greit. Men nå er det økning i antall turbusser på veiene. Og enda mer blir det i tiden fremover. Da blir det enda viktigere at buss parkeringene er tilgjengelige når vi kommer dit. 

 

Vi forventer forståelse for at vi er på arbeid og må ha godkjente, lovpålagte hvilepauser.

Vi kan altså ikke flytte oss litt her og litt der etter hvert som andre kjører vekk. Det er viktig at folk har kjennskap til dette. 

 Samarbeid i trafikken er det beste for oss alle.

 

Mvh

Henning Spjeld, Turbussjåfør.