Artikkel ingress - link til artikkel nummer 1

Artikkel ingress - link til artikkel nummer 2

Artikkel ingress - link til artikkel nummer 3

Artikkel ingress - link til artikkel nummer 4

Du er her:
 • Kart over Nasjonale Turistveger>Varanger
 • VARANGER

  Turistvegen følger Varangerfjorden og kysten av Barentshavet.
   

  Nasjonal turistveg Varanger

  Med et rikt fugleliv, spennende historie og lange sommernetter byr Nasjonal turistveg Varanger på en kontrastfylt reise i et skiftende arktisk klima.
   

  Nasjonal turistveg Varanger er en 160 kilometer lang vegstrekning mellom Varangerbotn og Hamningberg i Finnmark.

  Veien

  Nasjonal turistveg Varanger følger Varangerfjorden og kysten av Barentshavet. Fra lun bjørkeskog og myrdrag til bratte klipper og dramatisk månelandskap, byr strekningen på en kontrastfylt reise i natur preget av arktisk klima. Været er en opplevelse i seg selv; om sommeren kan sibirsk varme avløses av isende havtåke og det er ikke uvanlig å oppleve fire årstider på en dag.

  Fiske, vandring og handel har gjort Varanger en arktisk smeltedigel av folkeslag og kulturer. Nærheten til Russland med pomorhandel, finsk innvandring og samiske tradisjoner er tydelig i kontrastfylt uttrykk og en spennende kulturhistorie.

  Utsiktpunkt langs vegen

  I samarbeid med Nasjonal Turistveg Varanger er det laget to utsiktspunkt med rasteplasser.

  Steilneset: Under hekseprosessene i Europa på 1600-tallet ble hele 91 mennesker dømt for trolldom og brent på bål i Øst-Finnmark. Steilneset minnested i Vardø er reist til minne om ofrene. Historien formidles gjennom kunst og arkitektur, realisert i et unikt samarbeid mellom billedkunstneren Louise Bourgeois og arkitekten Peter Zumthor.

  Gornitak: En stor rasteplass med toalett. Navnet Gornitak (samisk Gorgŋetak) betyr oppstigning, stedet der man kommer på land og starter oppstigningen til fjellet. Under 2. verdenskrig ble steinhuset, som nå er restaurert, brukt som ammunisjonslager.

  Attraksjoner

  Hamningberg er et nedlagt fiskevær i Båtsfjord. Det ligger vakkert til på Varangerhalvøya og er det best bevarte fiskeværet fra før annen verdenskrig. Veien til Hamningberg er stengt om vinteren.

  Spor av steinalderboplasser, samiske offerplasser og graver kan du oppleve på Mortensnes kulturminneområde.

  Nesseby kirke ble bygget i 1858 og kirken ble restaurert i 1983. I tilknytning til kirken ligger også Varangers eldste kapell fra 1700-tallet

  Varanger Museum i Vadsø kan du bli nærmere kjent med Kven-folkets historie og kultur.

  Vardø er sentrum for pomorhandelen (grensehandel med Russland). Fra Partisanmuseet ved Kiberg går det kultursti gjennom fiskeværet og opp til "Fort Kiberg" ved Kibergnesse.

  Steilneset fuglekikkerskjul er bygget på Steilnesets sørende. Skjulet gir ly mot vær og vind fra ulike vindretninger. Nesten 100 ulike fuglearter er registrert i de varierte habitatene fra Sundammen, ned til fuglekikkerskjulet og mot Bussesundet. Blant artene finnes det flokker med cirka 5000 praktærfugler og 7000 ærfugler.  


  Tilbake