Artikkel ingress - link til artikkel nummer 1

Artikkel ingress - link til artikkel nummer 2

Artikkel ingress - link til artikkel nummer 3

Artikkel ingress - link til artikkel nummer 4

Du er her:
 • Kart over Nasjonale Turistveger>Valdresflye
 • Valdresflye

  Veien over Valdresflye gir vidsyn over fjell og vidde der den nærmest svever inn i Jotunheimen.
   

  Nasjonal turistveg Valdresflye

  Vegen over Valdresflye gir et fantastisk utsyn over fjell og vidde samt følelsen av å nærmest sveve inn i Jotunheimen.
  asjonal turistveg Nasjonal turistveg Valdresflye er en 49 kilometer lang veistrekning mellom Garli og Hindsæter i Oppland, med en avstikker til Gjende.

  Landskapet varierer fra åpne strekninger med dyrket mark til fjellområder med setrer. Veiens høyeste punkt på 1389 meter over havet. Det er mange gode vandremuligheter, særlig i området rundt Gjende der et stort nettverk av merkede stier innbyr til både korte og lange turer med Besseggen som den mest kjente toppturen. Gjendesheim er utgangspunkt for mange av Den norske turistforening (DNT) sine ruter. Du kan også vandre i Peer Gynts fotspor over Besseggen og Bukkelægeret. På veien til Valdresflye passerer du velholdte kulturlandskap som Heidal, Sjoadalen og Valdres.

  Utsiktpunkt langs vegen

  Langs Nasjonal turistveg Valdresflye finner du to utsiktspunkt med panoramautsikt og servicebygg. Fra Vargebakkene er det fritt utsyn mot de høyeste toppene i den østre delen av Jotunheimen, mens Rjupa byr på utsikt mot Valdres og de gamle stølene langs Vinstrevatnet.

  Attraksjoner

  Fra veien er det flott utsikt over Jotunheimen nasjonalpark og innsjøen Bygdin. Tar du en kort avstikker til Gjendesheim, kan du også se den smaragdgrønne innsjøen Gjende og fjellene rundt, der Besseggen er det mest kjente.

  Fra Valdresflya Vandrerhjem er det 360-graders utsikt over fjellene, inkludert de toppene Rasletind, Høgdebråte, Nautgardstind og Tjønnholstind som rager mer over 2000 meter over havet.

  Besseggen fjellpark Maurvangen ligger cirka to kilometer fra Gjende. Her kan du se Sjoa som renner ned fra Øvre Sjoadalsvatnet.

  Kunsteverket "Rock on Top of Another Rock". Å sette en stein på en annen har tradisjonelt vært forstått som en markering av en sti i fjellet, en fjelltopp, varde, eller noe som isen har etterlatt seg. De to steinblokkene som de sveitsiske kunstnerne Peter Fischli og David Weiss har plassert oppå hverandre er en slik varde, et forvokst signal om at noen har vært der, men i kraft av dimensjonene blir de noe anna.

  Aktiviteter

  Nasjonal turistveg Valdresflye er et godt utgangspunkt for vandring i Jotunheimen. To populære mål for vandringer er Besseggen som ligger ved Gjende og Bitihorn nær Beitostølen.

  Gjendebåten har flere daglige avganger fra midten av juni til midten av september. Båtene tar deg med til de villeste delene av Jotunheimen.

  Med M/B Bitihorn kan du oppleve en båttur 1060 meter over havet på Bygdin. Fra dekk er det en opplevelse å se flere av Jotunheimens høyeste topper.

  Den 45 kilometer lange sykkelveien Jotunheimsvegen mellom Bygdin og Skåbu går gjennom åpent og lett tilgjengelig fjell-landskap.

  Sjoa er en kjent for enestående rafting-forhold både i Norge og utlandet. På grunn av elvas ulike nivåer kan du rafte uansett om du er nybegynner eller profjesonell elvepadler.

  Det er gode muligheter for ørretfiske i mange av områdets innsjøer og elver. Fiskelisens får du kjøpt på lokale turistkontorer eller online.

  Myhre Gård, som ligger fem minutter fra Beitostølen, tilbyr ridning for både barn og voksne. På gården finnes det også andre dyr som du kan som sauer, lam, kaniner og katter.

  Langs Nasjonal turistveg Valdresflye - Foto: Werner Harstad

   
   

   

   

   

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

   

   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

  Tilbake