Artikkel ingress - link til artikkel nummer 1

Artikkel ingress - link til artikkel nummer 2

Artikkel ingress - link til artikkel nummer 3

Artikkel ingress - link til artikkel nummer 4

Du er her:
 • Kart over Nasjonale Turistveger>Sognefjellet
 • Sognefjellet

   

  Nasjonal turistveg Sognefjellet svinger seg fra fjellbygda Lom, over Sognefjellet og ned til Gaupne ved Sognefjorden. Her finner du blant annet det høyeste fjellpasset i Nord-Europa, med høyeste punkt på 1 430 meter over havet. Den 108 kilometer lange veien går mellom Sognefjorden, verdens nest lengste fjord og Gudbrandsdalen

   

  Den britiske avisen The Guardian har kåret strekningen til en av verdens 10 flotteste sykkelruter, og skrev blant annet "denne høyfjellsveien er innhyllet i en iskald skjønnhet av en annen verden". Vegen er også en viktig del av sykkelrittet Tour de Jotunheimen.

  Utsiktspunkter langs veien

  Det er bygget fem rasteplasser med panoramautsikt i nyskapende arkitektur langs Nasjonal turistveg Sognefjellet. Her kan du ta en pause og utforske natur og arkitektur.

  Attraksjoner

  Sognefjorden er med sine 204 kilometer den lengte fjorden i Norge. Den innerste delen kalles Lustrafjorden. Fra den nasjonale turistvegen er det flott utsikt over fjorden og bygdene, fjellene og fossene rundt.  

  Urnes stavkirke på Ornes i Luster er Norges eldste stavkirke og på UNESCOs verdensarvliste. Forskere mener at der har vært minst to kirker tidligere på Ornes, og at stedet har vært kirkested helt tilbake til 1000-tallet. Kirken ligger på østsiden av fjorden og man kommer dit via Skjolden eller ferge fra Solvorn.

  Den 229 meter høye Feigumfossen ligger på sørsiden av Lusterfjorden. Du kan gå den korte turen opp til fossen, eller nyte synet fra vegen langs nordsiden av fjorden.

  Jotunheimen har Nord-Europas største konsentrasjon av fjelltopper som er høyere enn 2400 meter. Fjellet byr på muligheter for alt fra korte fotturer til lengre, mer utfordrende vandringer. Fra det høyeste punktet på veien er det flott utsikt mot Smørstabbreen og fjellene rundt.

   


  Tilbake