Artikkel ingress - link til artikkel nummer 1

Artikkel ingress - link til artikkel nummer 2

Artikkel ingress - link til artikkel nummer 3

Artikkel ingress - link til artikkel nummer 4

Du er her:
 • Kart over Nasjonale Turistveger>Rondane
 • RONDANE

   

  Den fredelige strekningen på rv. 27 mellom Muen og Folldal er et flott alternativ til hovedveiene gjennom Gudbrandsdalen og Østerdalen.                       

  Nasjonal turistveg Rondane er en 75 kilometer lang strekning som går fra Muen og Sollia kirke til Folldal.

  Vegen

  De blå fjellene i Rondane danner bakteppet til den nasjonale turistvegen. Rondane ble vernet i 1962 og er Norges første nasjonalpark. Parken ble utvidet i 2003 og dekker nå et område på 963 km2.

  Området har en rik kulturhistorie, og Folldal Gamle Gruver (Folldal Verk) viser et inntakt og helhetlig industrisamfunn med ca 70 bygg i en særpreget kultur slik den var ved nedleggelsen. På Strømbu lot Henrik Ibsen sin Peer Gynt møte bøygen. I dag er Strømbu rasteplass med moderne arkitektur og et populært utgangspunkt for fjellvandring i Rondane.

  Det tørre klimaet og terrenget gjør Rondane til et populært mål for fjellvandring og toppturer. De fleste stiene er merket, og det finnes flere turisthytter i området. Om vinteren byr Rondane på flotte langrennsmuligheter.

  Utsiktspunkter langs veien

  På den 75 kilometer lange strekningen er det lagt opp til flere stoppesteder hvor du kan beundre utsikten og ta bilder på tilrettelagte utsiktspunkt.  

  Fra Sohlbergplassen er det utsikt over Atnsjøen og Rondanemassivet, og stoppestedet har fått flere utmerkelser for den særpregede arkitekturen.

  Strømsbu er nylig oppgradert til moderne rasteplass med god service, innendørsområde med takterrasse, informasjonstavler, en liten butikk og langtidsparkering. Strømbu også det viktigste utgangspunktet for fotturer gjennom Rondane fra øst.

  Det er etablert en liten rasteplass ved Atnbrufossen vannbruksmuseum. Det er også oppført et nytt "fossehus" med toalett og utstillingslokaler. Museet med fløteranlegg, sagbruk og kraftverk ligger ved munningen av Atnsjøen. Museet driftes av "Atnbrufossen vannbruksmuseums forening"

  Attraksjoner

  Langs hele veien kan du nyte synet av Rondane nasjonalpark med fjell, daler og elver. I nasjonalparken finnes fjellbjørk, tranebær, multe, sopp og fjellblomster. En av de mest hardføre fjellblomstene er issoleien, som vokser så høyt som 1 700 m.o.h.

  I likhet med Dovrefjell har Rondane Europas siste bestand av villrein. Reinen er sårbar for forstyrrelser, og blir den skremt ofte nok, kan den sky viktige beiteområder. Gå derfor rolig unna reinen eller la reinen trekke seg vekk om du skulle støte på noen. Annet storvilt som hjort, rådyr og elg er også et vanlig syn i utkanten av parken. Av og til dukker moskusokser fra Dovre opp i Rondane. Jerv, rev, mår, mink, hare, gaupe og en liten bestand av bjørn har også tilholdssted her.

   


  Tilbake