Artikkel ingress - link til artikkel nummer 1

Artikkel ingress - link til artikkel nummer 2

Artikkel ingress - link til artikkel nummer 3

Artikkel ingress - link til artikkel nummer 4

Du er her:
 • Kart over Nasjonale Turistveger>Lofoten
 • LOFOTEN

  Turistveg Lofoten byr på storslått natur og levende kystkultur.
   

  Nasjonal turistveg Lofoten

  Utforsk de vakre Lofoten-øyene ved å kjøre E10 fra Raftsundet til Å, med avstikkere til Nusfjord, Vikten, Utakleiv, Unstad, Eggum og Henningsvær.

  Denne nasjonale turistvegen er 230 kilometer lang og slynger seg gjennom Lofotens vakre landskap med majestetiske fjell, grønne sletter, kritthvite strender, fiskebåter og røde rorbuer.

  Særeget landskap og kultur

  Den nasjonale turistvegen tar deg gjennom Lofotens særegne og imponerende landskap - en kontrast av spisse tinder, hvite strender og smaragdgrønt hav. Tidevannsstrømmer mellom øyene og havet rundt dem har gitt grunnlag for Lofotens viktige fiskerinæring og rike kulturtradisjoner. Langs strendene ligger fiskeværene med sine karakteristiske røde rorbuer.

  Hvert år tiltrekkes tusenvis av besøkende av naturen, midnattssolen og den levende kystkulturen. Turistene fyller de korte sommerukene med liv og lyd.

  Det er mange muligheter for aktiviteter på sjøen og i fjellet, men Lofoten er også et sted for fred og ro. Vinteren er tiden for Lofotfisket, skreien betyr fortsatt mye for næringslivet og de som bor i Lofoten.

  Det er enkelt å komme seg rundt på øyene med bil eller sykkel. Fra Bodø og Moskenes er det båter ut til øysamfunnene Værøy og Røst, som er de siste bosettinger før åpent hav. Øyer og skjær sør for Røst er hekkeplasser for millioner av sjøfugl. Du kan regne med å se hval, sel og spekkhogger, og organiserte båtturer gir deg sjansen til å oppleve fuglefjell og sjødyr på nært hold.

  Opplevelser

  De største turistøyene Austvågøy, Vestvågøy, Flakstad og Moskenes, er populære både blant kunstnere og friluftsinteresserte. For de sistnevnte er dette et eldorado for vandring, skikjøring, ridning, golf, kajakk, sykling, havrafting og fisking.

  Du finner en av verdens største havørnkolonier her ute. På de sørligste øyene i Lofoten kan du se enorme fuglefjell med skarv, lundefugl, lomvi og ørn. Du kan observere sel, spekkhogger og hval i havet.

  Et besøk på vikingmuseet Lofotr på Borg er en opplevelse for alle vikinginteresserte. Lofotr Vikingmuseum er en rekonstruksjon av en staselig høvdinggård som ble reist på Borg rundt år 500.

  Om sommeren glitrer midnattsolen mellom øyene. Om vinteren er det tid for det tradisjonelle Lofotfisket.

  Med fjell rett bak og åpnet hav rundt har Henningsvær vært en naturlig havn under vinterens Lofotfiske. Dette har ført til at Henningsvær er en de viktigste fiskeværene i Lofoten.

  I fiskeværet Nusfjord har arkeologer funnet spor etter den tidligste "fiskeindustrien" i Nordland. 

  På Å ligger Norsk Fiskeværsmuseum  og Tørrfiskmuseumet. På veien fra Å ligger fiskeværene som perler på en snor; Tind, Sørvågen, Moskenes, Reine og Hamnøy. Utsikten fra Reine mot Kirkefjorden har gitt plassen status som det vakreste sted i Norge.

  Ved Vikten, Ramberg og Sund er det flere etablerte kunst og håndverks-sentre. Smeden på Sund har antakeligvis mest besøkende, sammen med Glasshytta på Vikten.

  Opplev de hvite strendene ved Haukland og rullesteinstranden ved Eggum, begge på Vestvågøy. Dette er perfekte steder å se midnattssolen for både turister og fastboende.

  Ytterst i Lofoten finner du Røst med 365 øyer, holmer og skjær. De stupbratte veggene på øyene sørvest for Røstlandet er bosted for det største antallet hekkende fugler i Norge. Ta bilferge fra Moskenes eller Bodø for å besøke øyene Værøy og Røst.

   


  Tilbake